Son yıllarda, uzmanların dünyada ve özellikle de Amerika’da üzerinde en çok tartıştığı maddelerden biri Florittir. Bir yandan, Amerika Hastalık Koruma Merkezleri tarafından geçtiğimiz yüzyılın halk sağlığı açısından en büyük 10 başarısından biri olarak lanse edilirken, öte yandan FDA tarafından bile onaylanmamış ve «onaylanmamış ilaç” kategorisinde yer alan bir maddedir.
Florit bütün dünyada bilinen birçok diş macunu formulasyonlarında bulunur. Öte yandan bazı ülkelerde şebeke içme sularına katılmaktadır. Gerek diş macunu gerekse de içme sularında kullanılmasının başlıca sebepleri, diş çürümelerini önlemek ve temizliktir. Bazı çalışmalarda, içme sularında kullanıldığında diş çürümesini önlediğine dair çok somut veriler bulunmadığı belirtilirken, diş macununda kullanılan belli miktarda floritin bu etkiyi gösterdiği bazı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.
Öte yandan bazı çalışmalarda Floritin fazla miktarda kullanılması durumunda diş yapısına zarar verdiği de belirtilmektedir. Dr. P. Marazzi tarafından çekilen ve sağ tarafta verilen fotoğrafta aşırı floritten kaynaklı olumsuz etkiler görülmektedir. Floritin dişlere fayda sağladığı yada sağlamadığı tartışmaları dışında, asıl önemli konu floritin bir toksik madde olması ve insan sağlığında oluşturduğu çok ciddi risklerdir.
Florid geçmişte fare zehirinde kullanılan ve özellikle de alüminyum üretiminde yan sanayi ürünlerinden biridir. Ortaya koyulan bazı çalışmalarda, insan embriyosunun gelişim safhalarında beyinde ciddi tahribat yaptığı, beyin hücrelerini öldürdüğü, down sendromu riskini arttırdığı belirtilmiştir. Diğer potansiyel zararları arasında kemik yapısını zayıflaması ve eklem problemleri, böbrek yetmezliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması, ostrojen ve testesteron değerlerinin azalması, hafıza kaybı, Tiroid bezi, bazı enzimlerde tahribat, Dna hasarı, dolaylı bir şekilde alzeimer, otizim riskinin artması, hafıza kaybı, kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açması bulunduğu belirtilmektedir.
Son zamanlarda oldukça tartışılan bir madde olan floridin, şebeke içme suyunda kullanımı çoğu ülkelerde durdurulmuştur. Örneğin, neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde (İngiltere hariç) florit içme sularında artık kullanılmamaktadır. Her ne kadar bazı gelişmemiş ülkelerde ve Amerika’nın çoğu eyaletinde bu uygulamalar halen devam etse de, florit kullanımının sona erdirilmesi için bazı örgütler ve kuruluşlar tarafından ciddi bir baskı vardır.
Bu bağlamda, floritin günümüzde bu denli yaygın olması, önemli marka diş macunlarının hemen hemen hepsinde bulunması gerçekten çok ilginç bir konudur. Bazı araştırmacılar ve komplo teorisyenleri, floritin bu şekilde kullanılması konusunu şu şekilde açıklıyor. Doğal floritlerin dışında, floritin bilinen en başlıca kaynağı, Alüminyumun üretim tesisleridir. Zira florit alüminyum sanayinin artık madde/yan ürünlerinden biridir.
Özellikle 1930’lu ve 40’lı yıllarda (Savaş yılları) büyük alüminyum üretimlerinin başlamasıyla birlikte fazla miktarda florit atık ürünü olarak ortaya çıkmıştır. İlk zamanlarda florit gelişigüzel olarak bertaraf edilmeye çalışılmış ancak büyük miktarlarda floritin birarada bulunmasının ekoloji için ciddi bir tehdit olduğu farkedilmiştir. Örneğin 1950’li yıllarda Amerika’nın Washington bölgesinde bulunan Alüminyum tesisi büyük miktarlarda floriti nehir yanında bir araziye boşaltmaya başlamış ancak çok kısa bir süre içinde bölge etrafındaki tüm ekolojinin bozulduğu ve tüm canlıları zehirlediği veya bir şekilde etkilendiği görülmüştür Depolanma için başka alternatifler aranmış, örneğin metal konteynırlarda muhafaza edilmeye çalışılmış ancak hem metali erittiğinden hem de pahalı bir çözüm oluşundan ötürü olumlu sonuç alınamamıştır. Hem pratik hem ekonomik bir metot arayışında olan sektör sonunda floritten kurtulmak sonunda bir çözüm bulmuştur. Şebeke suları ve diş macunları formülasyonlarına katılması… Floritin tüm dünyada yaygınlaştırılması için bu konuda düzmece yada tüm gerçeği yansıtmayan bilimsel çalışmalar bile yaptırılmış ve sonuç olarak bu şekilde hem florit bertaraf edilmiş, hem de az miktarlarda tüm dünyaya yayılmasını sağlayarak olası zararları gizlenmiştir.
Kaynaklar: http://www.nofluoride.com/
http://www.aquafreshscienceacademy.com/oral
http://naturaldentistry.us/1378/the-dangers-of-fluoride/health/enamel-protection/precautions.html