Aflatoksin

Aflatoksin

Son yıllarda insanlar tarafından sıkça duyulan bir kavram olan Aflatoksin, aspergillus flavus ve aspergillus parasiticus küfleri tarafından üretilen son derece  toksik ve kanserojen olan maddelere verilen isimdir. Normalde toprakta bulunan bu küfler, uygun koşullar (sıcaklık, nem vs.) oluştuğunda  yiyecek veya rutubetin bulunduğu maddelerde Aflatoksin üretmeye başlar ve çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Başta Tahıl ürünleri olmak üzere,  çeşitli bitkilerde  ve gıdalarda bulunabilirler. Bu şekilde bulunan aflatoksinler sonrasında insanlara ve hayvanlara  geçebilir.  Özellikle Aflatoksin türlerinden biri olan B1’in en tehlikeli türü olduğu belirtilmektedir. Yakın zamanda bu konuda yapılan çalışmalarda, Aflatoksinin etkisini direkt olarak vücudun detoksifiye sistemine yani karaciğere gösterdiği tespit edilmiştir.

aflatoksin2Sağ tarafta verilen bir araştırmadan alınan bir resme yer verilmiştir. Resimde görülen ve her ikisi de 42. gününü doldurmuş tavuklardan T1 olarak tanımlananı bu süre zarfında sadece kontrol yemi ile beslenmiş, T2 olanına ise kontrol yemi ile birlikte 3ppm Aflatoksin verilmiştir. Resimlerde net bir şekilde görüldüğü gibi ikisi arasında ciddi bir büyüme farkı bulunmaktadır. Buna ek olarak aşağıda verilen resimde bu iki tavuğun karaciğerleri gösterilmiştir. Aflatoksine maruz kalan tavuğun karaciğeri daha açık renkte ve daha büyüktür. Karaciğerin büyüklüğü  Aflatoksine bağlı olarak karaciğerin yoğun çalışma durumunda kaldığının göstergesidir.

Aflatoksin, alınan miktara bağlı olarak İnsanlarda akut nevroz, siroz ve karaciğer kanserine sebebiyet verebilirler. Ani zehirlenmeler nadir olmakla beraber, hiçbir canlının bu toksine karşı direnci olmadığı belirtilmektedir. Bu sebepten ötürü, Aflatoksinin dünya çapında bütün canlı yaşamı için çok ciddi bir risk taşımaktadırlar. Hatta bazı ülkede çok ciddi ve sıkı  denetime geçilmiştir. Avrupa Birliği tarafından gıdalarda  koyulan limitler B1 türü için 2-8 pbb ve toplam Aflatoksin  için ise  4-15 pbb arasındadır.

Kaynaklar: http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/aflatoxin/aflatoxin.html

http://agranco.com/agrabond_afl_prueba_invivo.htm

http://www.foodsafetywatch.com/public/482.cfm